Wat te doen bij een verbrande huid?

WAT TE DOEN BIJ ZONNEBRAND?

– Als je net uit de zon komt en je denkt dat je verbrand bent, neem dan een asprine of ibuprofen. Deze houden chemicalieën tegen die de roodheid en zwelling veroorzaken. Wacht niet tot de eerste tekenen zichtbaar zijn, dan is het te laat.

– Zoek medische hulp als je blaren en koorts krijgt. Ook als een kleine baby of een jong kind verbrand is, raadpleeg je best een arts.

– Sommige mensen zweren bij een warme douche om de pijn te verminderen. Geen goed idee: de reden waarom je huid warm aanvoelt is omdat er meer bloed naar de oppervlakte van de verbande huid wordt gevoerd. Een koude douche kan de bloedvaten vernauwen en is dus beter.

Hydrateren is het codewoord als je verbrand bent. Kies lotions die aloë vera en vitamine E bevatten, die de huid snel bevochtigen.

– De pijn van zonnebrand is het ergst ongeveer 12 uur na de blootstelling en kan duren tot 24 uur erna. Aangezien de huidcellen beschadigd zijn, bieden pijnstillers weinig hulp.

– Azijn wordt wel eens gebruikt als huis-tuin- en keukenmiddeltje tegen zonnebrand. Niet doen: azijn droogt de huid uit terwijl ze gehydrateerd moet worden. Enkel als je blaren hebt, kan azijn helpen om ze uit te drogen.

– Als je aan de beterhand bent, begin je te vervellen. Geen fijn gezicht, maar helaas onvermijdelijk. Pas op, want de huid die onder je vervelde huid zit, is extra kwetsbaar en moet nog meer beschermd worden tegen de zon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: